Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ)

Περιγραφή
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) ιδρύθηκε από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δυτική Γερμανία το 1951 με σκοπό τη ρύθμιση της εξόρυξης άνθρακα και της παραγωγής χάλυβα μεταξύ των κρατών μελών της κι αποτέλεσε τον άμεσο πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας του 1957. Αυτές οι έξι χώρες παρέμειναν ο πυρήνας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέχρι τη δεκαετία του 1970. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 η Ελλάδα επεδίωξε και πέτυχε τη σύνδεσή της με την Κοινότητα.

Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Adenauer.

Περιγραφή
Από τη δεκαετία του 1950, η Ελλάδα εργάστηκε εντατικά για τη σύναψη στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, γεγονός που μεταξύ άλλων οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΟΚ το 1961. Σε αυτές τις προσπάθειες από ελληνικής πλευράς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στάθηκε πάντοτε αρωγός. ( Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Adenauer).

Τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, 1967-1974

Περιγραφή
Η βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό – στη φωτογραφία απεικονίζονται οι τρεις αξιωματικοί που ηγούνταν του πραξικοπήματος- σήμανε το προσωρινό τέλος των προσπαθειών σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου μόλις συστάθηκε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης στη χώρα, το 1974.

Ταξιδιωτική Διπλωματία Ι

Περιγραφή
Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που ήταν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την ταχεία ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, συναντήθηκαν πολλές φορές στο διάστημα 1975-1979 και συζήτησαν στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ταξιδιωτική Διπλωματία ΙI

Περιγραφή
Η Γαλλία και συγκεκριμένα ο αρχηγός του γαλλικού κράτους και της γαλλικής κυβέρνησης Valérie Giscard d’Estaing είχαν επίσης πολυάριθμες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ωστόσο αυτές χαρακτηρίστηκαν σε γενικές γραμμές από μεγαλύτερο σκεπτικισμό σχετικά με την ταχεία ένταξη της Ελλάδας.

Η επίσημη ένταξη, 1979-1981

Περιγραφή
Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπέγραψε την πράξη ένταξης στην ΕΚ στις 28 Μαρτίου 1979. Ωστόσο, η συμφωνία ένταξης τέθηκε σε ισχύ μόλις την 1η Ιανουαρίου 1981.

Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Περιγραφή
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως πλήρες μέλος της ΕΚ τον Απρίλιο του 1981. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης βρίσκεται στην κεφαλή του τραπεζιού, δίπλα στον Πρόεδρο της Επιτροπής.