Βασίλης Μαυρίδης, Η Σχέση μου με τη Γερμανία πριν τη Γερμανία

ΑΣΚΙ - Friedrich Ebert Stiftung, 2018
Ο Βασίλης Μαυρίδης ήταν δικηγόρος, συνεργάτης του Ελληνικού Προγράμματος της Deutsche Welle και εκδότης του αντιδικτατορικού μηνιαίου δελτίου Griechische Dokumente und Informationen. Μετά την επιβολή της δικτατορίας είχε ιδρύσει το μαζί με τον μαζί με τον Σπύρο Νικολάου, το Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Αντίστασης (ΔΕΚΑ). Διέφυγε στη Γερμανία, την χώρα των σπουδών του και παρέμεινε εκεί ως την πτώση της δικτατορίας. Βλ. τη μαρτυρία του στον Βαγγέλη Καραμανωλάκη στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού ερευνητικού προγράμματος "Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)"

Ελένη Τορόση, Η Σχέση μου με τη Γερμανία πριν τη Γερμανία

ΑΣΚΙ - Friedrich Ebert Stiftung, 2018
Η Ελένη Τορόση ήταν συγγραφέας. Εζησε στη Δυτική Γερμανία από το 1968 έως τον θάνατό της, το 2022. Από το 1971 εργάστηκε στην Βαυαρική Ραδιοφωνία και υπήρξε συνεργάτης του διευθυντή του Ελληνικού Προγράμματος Παύλου Μπακογιάννη. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθυνόταν στους Έλληνες και Ελληνίδες οικονομικούς μετανάστες και μετανάστριες είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής χούντας λόγω του αντιδικτατορικού του περιεχομένου. Βλ. τη μαρτυρία της Ελένης Τορόση στον Βαγγέλη Καραμανωλάκγ στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού ερευνητικού προγράμματος "Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)"

Γιώργος Βουκελάτος, Η Σχέση μου με τη Γερμανία πριν τη Γερμανία

ΑΣΚΙ - Friedrich Ebert Stiftung, 2018
O Γιώργος Βουκελάτος ήταν νομικός και δημοσιογράφος. Στην περίοδο της δικτατορίας ήταν Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου της Ένωσης Κέντρου και εκδότης της εφημερίδας Δημοκρατία. Υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά και ισχυρά πρόσωπα του αντιδικτατορικού αγώνα στη Δυτική Γερμανία με στενές σχέσεις με τους Έλληνες μετανάστες. Βλ. τη μαρτυρία του Γιώργου Βουκελάτου στον Βαγγέλη Καραμανωλάκγ στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού ερευνητικού προγράμματος "Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)"