Πρόσκληση για αντιδικτατορική εκδήλωση στο Αμβούργο στις 27 Σεπτεμβρίου 1968

Περιγραφή
Πρόσκληση στην γερμανική γλώσσα για αντιδικτατορική εκδήλωση στο Αμβούργο στις 27 Σεπτεμβρίου 1968, δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα της χούντας για την επικύρωση του νέου «συντάγματος» που είχε συντάξει. Το κείμενο της πρόσκλησης αποτελεί μια καταδίκη του στρατιωτικού καθεστώτος. Την εκδήλωση διοργάνωναν αντιδικτατορικές επιτροπές σε συνεργασία με γερμανικές πολιτικές και φοιτητικές νεολαίες.
Πηγή
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Φράιμπουργκ Γκούναρ Χέρινγκ

Περιγραφή

Στις 28 Νοεμβρίου 1969, ο 35χρονος επιστημονικός βοηθός στην Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ Γκούναρ Χέρινγκ (Gunnar Hering) ανακοίνωσε την κάθοδό του σε απεργία πείνας με σκοπό να πιέσει την κυβέρνηση της Δ. Γερμανίας να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής που είχαν καταθέσει τέσσερεις χώρες, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ολλανδία, εναντίον της ελληνικής χούντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι τέσσερεις κυβερνήσεις ζητούσαν την καταδίκη της Ελλάδας και την αποπομπή της από το Συμβούλιο για τους βασανισμούς κρατουμένων και την κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η απεργία πείνας αποτελούσε την κορωνίδα μιας σειράς δράσεων και επαφών που είχε αναλάβει με πείσμα ο Γερμανός ιστορικός εναντίον της χούντας στην Ελλάδα, μιας χώρας με την είχε αναπτύξει στενούς επιστημονικούς και προσωπικούς δεσμούς. O Χέρινγκ με δηλώσεις, με παρεμβάσεις, άρθρα στον Τύπο, διαλέξεις σε διάφορες πόλεις είχε προσπαθήσει να ενημερώσει την γερμανική κοινή γνώμη για τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, ενώ οργάνωσε δίκτυα συμπαράστασης στην ελληνική γλώσσα.

Η απεργία πείνας προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Τελικά, και μετά από αρκετές ημέρες, ο Χέρινγκ διέκοψε την απεργία μετά από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ της πρότασης αποπομπής. Στις 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της χούντας Παναγιώτης Πιπινέλης ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους την αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε να αποφύγει την βέβαιη πλέον αποπομπή. Έως την πτώση της δικτατορίας ο Χέρινγκ συνέχισε τη δράση του εναντίον του καθεστώτος, ενημερώνοντας τη γερμανική κοινή γνώμη και βοηθώντας τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα. Στα τεκμήρια απόκομμα τύπου και επιστολή συμπαράστασης της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Πηγή
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Αρχείο Gunnar Hering

Κείμενο για τη συζήτηση Ελλήνων γονέων μεταναστών με Γερμανούς αξιωματικούς

Περιγραφή
Κείμενο για τη συζήτηση Ελλήνων γονέων μεταναστών με Γερμανούς αξιωματικούς στο Ελληνικό Σπίτι του Ντίσελντορφ αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους, στις 20 Φεβρουαρίου 1971. Στη συζήτηση γίνεται αναφορά στα προβλήματα της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων αλλά και στην προσπάθεια να απαλλαγούν από τον χουντικό έλεγχο και την προπαγάνδα.
Πηγή
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Αρχείο Λευτέρη Ξάνθου

Διακήρυξη της ομάδας «Αντιφασίστας»

Περιγραφή
Διακήρυξη της ομάδας «Αντιφασίστας» εναντίον της χούντας, στο δελτίο της οργάνωσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο Μετανάστης (Ιούνιος 1972). Η οργάνωση ανήκε στον χώρο της «επαναστατικής Αριστεράς» και το κείμενο αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της χούντας και των συμμάχων της και ένα κάλεσμα προς τους Έλληνες μετανάστες για μαζική αντίδραση εναντίον του καθεστώτος, αλλά και της ταξικής ειρήνης και του ιμπεριαλισμού.
Πηγή
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Αρχείο Λευτέρη Ξάνθου