PAM Ντύσσελντορφ (εξώφυλλο)

Περιγραφή
To Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική αντιδικτατορική οργάνωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1967, συντασσόμενο με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μετά τη διάσπαση του τελευταίου, τον Φεβρουάριο του 1968, απόκτησε οργανωτικούς δεσμούς με το νεοιδρυθέν ΚΚΕ εσωτερικού, ένα κόμμα που στη συνέχεια συνδέθηκε με τον ευρωκομμουνισμό. Το ΠΑΜ δραστηριοποιήθηκε ενεργά σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Δυτική Γερμανία όπου συνδέθηκε με τους οικονομικούς μετανάστες, ιδρύοντας παραρτήματα σε διάφορες πόλεις. Στο εξώφυλλο της περιοδικής έκδοσης του ΠΑΜ Nτύσσελντορφ απεικονίζονται δυο προσωπικότητες της ελληνικής αντίστασης, ο Μανόλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδώράκης. Υπάρχουν ακόμη φωτογραφίες από τη Γυάρο, νησί εξορίας πολιτικών κρατουμένων, τις όποιες είχαν τραβήξει δημοσιογράφοι του Stern, το 1967, καθώς και σκηνές αστυνομικής βίας στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60.

Αντιδικτατορικές διαδηλώσεις στη Γερμανία

Περιγραφή
Φωτογραφία από διαδήλωση εναντίον της χούντας στη Γερμανία, με αφορμή κατά πάσα πιθανότητα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα εισόδου της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πλακάτ είναι στην ελληνική και γερμανική γλώσσα, ενώ υπάρχει και πανώ για την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε συλληφθεί από τη χούντα τον Αύγουστο του 1967 και απελευθερώθηκε, μετά από διεθνή καμπάνια, τον Απρίλιο του 1970.

Απεργία Πείνας

Περιγραφή

H Δυτική Γερμανία αποτέλεσε την δεύτερη, μετά την Ιταλία, χώρα προορισμού των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών στην περίοδο της δικτατορίας. Ένα μεγάλο μέρος τους δραστηριοποιήθηκε και εκπροσωπήθηκε μέσα από τους ήδη διαμορφωμένους ή νεοσύστατους ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι ήταν ενεργοί στα πανεπιστήμια της χώρας σε ένα ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο που εκτεινόταν από το Δυτικό Βερολίνο και το Αμβούργο μέχρι τη Στουτγκάρδη και το Μόναχο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, σε συνεργασία τις περισσότερες φορές με τα ελληνικά εργατικά σωματεία αλλά και με γερμανικές φοιτητικές ενώσεις, κόμματα και συλλογικότητες, αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό της αντιδικτατορικής δραστηριότητας και των κινητοποιήσεων ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δυτικής Γερμανίας, που είχε ιδρυθεί στις αρχές του 1960, αποτέλεσε μέσο έκφρασης των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και των αντιδικτατορικών δράσεων των φοιτητών.

Το ρεπερτόριο δράσης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς διευρύνθηκε σταδιακά. Οι Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες δραστηριοποιήθηκαν μέσω των αντιδικτατορικών οργανώσεων, ενώ έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα από τη διοργάνωση διαδηλώσεων, πορειών και αντιδικτατορικών εκδηλώσεων σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, συμμετείχαν σε απεργίες πείνας, εξέδωσαν προκηρύξεις, ενημερωτικά δελτία και καταγγελίες εναντίον του καθεστώτος. Στο πλαίσιο του αντιδικτατορικού αγώνα οργάνωσαν απεργίες πείνας με σκοπό την σωτηρία των φοιτητών Μίμη Δαρειώτη και Σωτήρη Αναστασιάδη που είχαν συλληφθεί στην Αθήνα για βομβιστικές ενέργειες. Στα τεκμήρια, επιστολή γνωστοποίησης της απεργίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Αμβούργου «Ελλάς» προς την Ομοσπονδία των Ελληνικών φοιτητικών συλλόγων με αίτημα για την διοργάνωση και άλλων αντίστοιχων εκδηλώσεων (Ιούλιος 1968), καθώς και φωτογραφία από την προσπάθεια δημοσιοποίησής της.

Metall Ειδήσεις

Περιγραφή
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Metall Eidiseis/Ειδήσεις, τον Ιούνιο του 1973, την οποία εξέδιδε στην ελληνική γλώσσα το Συνδικάτο εργαζομένων στην Μεταλλοβιομηχανία. Στον τομέα της Μεταλλοβιομηχανίας εργάζονταν οι περισσότεροι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες. Στο πρωτοσέλιδο υπάρχει άρθρο εναντίον της χούντας του Η.Χ., αρχικά του Ηλία Χατζηανδρέου, ηγετικού στελέχους του Συνδικάτου, ενώ δημοσιεύεται φωτογραφία του αντιτορπιλικού «Βέλος» στην Ιταλία. Μετά την αποκάλυψη του σχεδιαζόμενου από αξιωματικούς του Ναυτικού κίνημα εναντίον της χούντας, τον Μάιο του 1973, το «Βέλος» είχε εγκαταλείψει νατοϊκή άσκηση και είχε κατευθυνθεί στην Ιταλία, όπου η ηγεσία του και το πλήρωμα είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Η στάση του «Βέλους» αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα εναντίον της χούντας, καθώς προέρχονταν από τις ίδιες τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες θεωρητικά τουλάχιστον στηριζόταν το καθεστώς.